Ainakin metrolla liikkuvat ihmiset ovat varmasti törmänneet Jimm’s PC-Storen tuoreimpaan markkinointikampanjaan.
Kampanjassa ihmiset voivat ostaa Jimm’sin tuotteita – kuulokkeita, tietokoneen tuulettimia, hiiriä, läppäreitä tai vaikkapa iPadin – matkapuhelimellaan.
Homma toimii käytännössä niin, että asiakas lukee mainoksessa olevan QR-koodin matkapuhelimensa sovelluksella.
Tämän jälkeen hänet ohjataan Jimm’sin QR-kauppaan, jossa hän antaa yhteystietonsa, valitsee mihin Postin SmartPost-automaattiin tilaus toimitetaan, ja vahvistaa tilauksen. Tilaus maksetaan pakettia noudettaessa.
Vaikutteita ulkomailta
Jos tämä kuulostaa tutulta, en ihmettele. Jimm’s on käytännössä kopioinut kampanjansa Tescon korealaisen HomePlus-brändin metrokampanjasta.
Vaikutteiden haku tai hyvien kampanjoiden kopiointi ulkomailta ei lähtökohtaisesti ole huono asia, ja Jimm’s on onnistunut osin jopa parantamaan alkuperäistä kampanjaa.
Tescon HomePlus-kampanjaa kritisoitiin siitä, että ostaminen oli näennäisesti helppoa, mutta loppujen lopuksi melko hankalaa, sillä tuotteiden nouto ja maksaminen oli kankeahkoa.
Jimm’sin kampanjaa voi kiitellä siitä, että ostamisesta on tehty hyvin helppoa.
Miksi Tescon kampanja toimi?
Alkuperäinen HomePlus-kampanja oli menestyksekäs, koska se ratkaisi ihmisten ongelman.
Korealaiset ovat hyvin kiireisiä, ja kaupassakäynti on monelle hankalaa ja vaivalloista puuhaa. Kun Tesco toi HomePlus-kaupat ihmisten jokapäiväiselle reitille, heidän oli (ainakin näennäisesti) helppo tehdä ruokaostokset odotellessa.
Se, mitä lisäarvoa Jimm’sin QR-kauppa tuo, ei ole lainkaan yhtä selvää.
Tavoitetaanko kohdeyleisö oikeaan aikaan?
Voi olla, että teen virheellisen olettamuksen, mutta en jaksa uskoa, että metromatkustajista kovin moni on harkinnut tietokoneen tuulettimen, läppärin tai iPadin hankkimista, mutta ei ole ehtinyt vielä (verkko)kauppaan – ja hyppää mainoksen nähdessään ostokynnyksen toiselle puolelle.
Kun kyseessä on viihde-elektroniikka, tuotteita halutaan usein hypistellä ennen ostopäätöksen tekoa, ja enenevässä määrin tutkimusta tehdään myös verkossa.
Mikäli julkisen liikenteen käyttäjissä on paljon hiljaista kysyntää, joka ei ole vielä päässyt verkkokauppaan tai kivijalkamyymälään asti, Jimm’sin kampanja voi olla hyvinkin menestyksellinen. Tämä on kuitenkin melko epätodennäköistä.
Valtaosa Jimm’sin tarjoamista tuotteista on myös useamman sadan euron hintaisia, ja vaikka tuotteita ei tarvitsekaan maksaa puhelimella, epäilen, että monikaan ihminen ei halua tehdä niin suurta ostopäätöstä puhelimella.
Yleinen QR-koodien suhteen esitetty kritiikki on kyseenalaistanut sen, osaavatko ihmiset käyttää niitä. Koska Jimm’s on melko pitkälti hardcore-harrastajien liike, yrityksen kohdeyleisö todennäköisesti tunnistaa QR-koodin, ja jopa osaa sitä käyttää.
Sen sijaan julkista liikennettä käyttävän suuren yleisön suhteen tilanne voi olla haasteellisempi.
Totuus selviää testaamalla
Valtaosa edellä mainituista epäilyistä ovat juuri niitä – epäilyjä. On erittäin hienoa, että Jimm’s on päättänyt testata tämän myyntitavan toimivuutta. Tietokone-lehden mukaan myyntiodotukset eivät ole suuret, vaan kampanjan tarkoituksena on nähdä, miten ihmiset huomaavat uudenlaisen kaupankäyntitavan.
Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisia tuloksia Jimm’s kampanjallaan saa. Jos vastaavia kampanjoita näkyy katukuvassa jatkossakin, voitaneen olettaa, että tulokset ovat olleet positiivisia.